2015. július 26., vasárnap

Kutyánk táplálása




Kutya érkezik a családba, de nem tudod eldönteni, hogy mivel etesd? Ez az, amit nem lehet fél vállról venni, mert a táplálása rengeteg mindent meghatároz, többek között azt, hogy mennyire lesz egészséges, vidám, hosszú életű, mozgékony és kiegyensúlyozott. Egy jó táp minden szükséges összetevőt tartalmaz, ami ezeket elősegíti. De egészen bizonyos, hogy a táp mellett kell letenni a voksunkat? Persze, persze, a legtöbb gazda ezt látja a legegyszerűbbnek, legkézenfoghatóbbnak, és sokan az optimális választásnak, de csak hogy tisztában legyünk vele, nem ezt az egyetlen módja az etetésnek. 


A kutyák és a farkosok génállomány körülbelül 99%-ban egyezik, attól függetlenül, hogy mennyire apró, illetve cuki és pihe-puha a kedvencünk. Ezt mindig tartsuk szem előtt, hogy ők bizony a farkasoktól származnak. A farkasok pedig a természetben húst esznek, de nem akármilyet, hanem nyerset. Nekem egy máltaim van, és ő is azt kap. Semmi baja, sőt azóta kétszer olyan élvezettel eszik! Az állatunk tápcsatornája elég savas ahhoz, hogy lebontsa a baktériumokat, amik a nyers húsban azért előfordulnak, így szinte kizárt, hogy bármily fertőzést is összeszedne ezáltal. Viszont szükségük van a csontra is, nemcsak a foguk miatt, hanem mert azok a természetben is a táplálékuk részét képezik, így nagyon fontos összetevői az ételüknek. Többen abban a tévhitben élnek, hogy ha a kutya csontot ropogtat, majd lenyeli, akkor átszúrhatja a belét. Nos ez nem igaz, a csontok természetes (tehát nem főtt) állapotban igen rugalmasak, nem törnek szilánkosra, a bélátszúrás veszélye pedig csak akkor áll fönt, ha megfőzzük, mert a hőkezelés hatására megváltozik a szerkezete. Az addigi hajlékonyság teljesen elveszik, és ilyen formán tényleg belehalhat a kiskutya (meg a nagy is!) Erre figyeljünk mindenképpen, ha a főtt húshoz ragaszkodunk, akkor azt csak filén adhatjuk oda a kedvencünknek! Egyébként ha szörnyen ódzkodunk a hús nyers odaadásától, egész nyugodtan főzhetjük picit, de épp csak addig amíg fel nem forrt a víz. Amint ez megtörtént húzzuk le a tűzről, mert ugye, mint már írtam, a csont megváltozik! Aki nem bízik a nyers táplálás veszélytelenségében, ez annak ajánlott, mert ezzel a módszerrel még inkább megbizonyosodhatunk arról, hogy nem kerül baktérium a kutya ételébe. 
Ami fontos még, hogy nem elég a csont meg a színhús, alkalmanként, és az legyen minél gyakrabban, belsőséget is kapnia kell! Anélkül megbetegedhet és rengeteg probléma felléphet, tehát ha úgy döntünk, hogy belevágunk a nyers etetésbe, akkor mindenképpen kell adni neki mindenből, amit felsoroltam, szintén az ő érdekében. 

Én általában többféle húst adok neki, van hogy mellet, farhátat, nyakat, lábat, zúzát, májat, persze csontostul. Úgy szoktam, hogy előre feldarabolom, kiporciózom neki, akkora adagokra, amekkora neki elég, (gondolom ezt körülbelül minden gazdi sejti, hogy mennyi lehet) és beteszem a mélyhűtőbe. De túl sokáig ott se hagyjuk, mert romlott húst NEM kaphat a kutya!


Száraz táp: 


Most, hogy írtam a nyers etetésről, amit meg kell mondjam, hogy én a legjobbnak tartok, következzék a száraz táp. A konzervre nem fogok kitérni, mert nem tartom feltétlenül egészségesnek!

Szóval...Royal Canin:

Ha meghalljátok ezt a márkát, akkor mi jut elsőként az eszetekben? Egy tök jó táp, mert az internet hemzseg attól, hogy ez egy mennyire szuper kaja. És hogy ez mennyire nem igaz... Mindegyik, de tényleg mindegyik ízesítésükben és fajtájukban tömérdek kukorica van. Még egy olyan zacskót nem láttam, aminek a hátuljára ne lett volna felírva. Ez pedig egy átlag embernek fel sem tűnik, de a kutya attól még nem ehet, vagy legalábbis nem ajánlott ennie ilyet. Gyengíti az idegrendszert, az epilepszián még ront, agresszívvá teszi az állatot, és teljességgel egészségtelen és rossz! Ha bármi olyan táp a kezetekbe akad, amiben van kukorica, akkor ne vegyétek meg, kérlek! A kutyátok érdekében, és a saját érdeketekben is, ha nem akartok egy idegzsábával együtt élni.  
A krumplit is kerüljétek egy ételben, de az már kisebb gond, mint az előbb említett kukorica. 

A Pedigree-t hanyagoljátok, mert borzalom! De annyira, hogy még írnom sem érdemes róla. Azt ajánlom, hogy egyszerűen csak nem vegyétek meg!


Ami nekem bevált, és egész jó száraz tápnak tartom, az a Select Gold. Van belőle allergiás kutyáknak való is (Sensitive), nincs benne kukorica, és a kutyám régebben nagy élvezettel falta. Az összetevői alapján is ez tűnt a legszimpatikusabbnak, így érdemes kipróbálni. 


Az etetésről szerintem ennyi elég is volt, talán ezek után mindenki el tudja dönteni, hogy mit választ. Nyers etetést, vagy száraz táplálást, de ha az általam ajánlott táp nem válik be, kommentben nyugodtan lehet írni, és ajánlok még egy párat, amit viszonylag jónak találok. Kérdéssel is fordulhattok hozzám, mert örömmel segítek bármiben! 


1 megjegyzés:

  1. Egy link lemaradt azoknak, akik szeretnének áttérni a nyers etetésre. Ezen az oldalon egy erre specializálódott orvos mondja el a véleményét, és részletesebb tájékoztatást is ad! http://patadoki.hu/10-a-taplalasrol/48-fozzuk-ne-fozzuk.html

    VálaszTörlés

Layout by Alessa Belikov